Cercetătorii vin cu o nouă descoperire legată de plastic, după ce au dotat mai multe PET-uri cu sisteme de urmărire GPS și le-au plasat apoi în diferite locuri de-a lungul râului Gange, care își are originea în Himalaya, arată Skynews. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter și Societatea Zoologică din Londra au urmărit sticlele de 500 ml și au văzut că mai multe au călătorit prin râu până în Golful Bengal.
Conform datelor satelitului, cea mai îndepărtată distanță parcursă de un PET a fost de 2.845 km în 3 luni de zile.
Acest lucru demonstrează că problema plasticului este globală, întrucât o bucată de plastic aruncată într-un râu sau ocean, ar putea curând să ajungă în partea cealaltă parte a lumii. — dr. Emily Duncan, Centrul pentru Ecologie și Penryn, Cornwall
Oamenii de știință speră că etichetele lor electronice pentru sticle vor fi un „instrument puternic” pentru educație și vor crește gradul de conștientizare cu privire la efectele poluării cu plastic. Ei estimează că râurile transportă până la 80% din poluarea cu plastic găsită în oceane.
Dr. Duncan a mai spus că această descoperire ar putea fi folosită pentru a preda despre poluarea cu plastic în școli, copiii putând vedea unde merge o sticlă aruncată la întâmplare.