36% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din Europa provin de la clădirile vechi. Cu toate acestea, numai 1% dintre clădiri sunt renovate eficient din punct de vedere energetic. Este nevoie urgent de o schimbare, avertizează Comisia Europeană. Fiecare țară membră a Uniunii Europene trebuie să învețe să folosească resursele naturale fără a face rău Planetei și fără a polua. Membrii Comisiei fac mai multe recomandări pentru ca statele să scape de emisii nocive.
Ce înseamnă o casă eficientă?
Casa eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Astfel de locuințe care consumă puțin produc automat mai puține gaze cu efect de seră și duc la costuri semnificativ mai mici. Dacă o locuință este construită de la zero, lucrurile sunt mai simple, în sensul în care casa poate fi orientată într-un anumit fel, astfel încât să atragă cât mai multă energie naturală. Printre elementele care pot aduce mai multă energie se numără: izolarea pereților cu polistiren sau vatămireală; izolarea acoperișului; panouri solare; surse de iluminat LED;
Comisia Europeană propune construirea unor cartiere cu consum de energie zero
Comisia Europeană propune să se intervină în cazul școlilor și spitalelor. De asemenea, se are în vedere decarbonizarea sistemelor de încălzire și de răcire. O altă recomandare este dezvoltarea unor abordări bazate pe vecinătate, astfel încât comunitățile locale să apeleze la soluții regenerabile și să se creeze consum de energie zero. Totodată, consumatorii devin ”prosumatori” care vând energie în rețea.
Dorim ca orice persoană din Europa să aibă o locuință pe care să o poată ilumina, încălzi sau răci fără a intra în datorii sau fără a dăuna planetei. Valul de renovări ale clădirilor va îmbunătăți locurile în care muncim, trăim și studiem, reducând în același timp impactul nostru asupra mediului și asigurând locuri de muncă pentru mii de europeni. Avem nevoie de clădiri mai bune dacă vrem să reconstruim într-un mod mai temeinic. — Frans Timmermans – Vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde European
85 % din clădirile din UE au fost construite cu peste 20 de ani în urmă și se preconizează că 85-95 % dintre ele vor exista și în 2050, mai precizează Comisia Europeană.
10.800 de români cer fonduri pentru o casă eficientă
În urmă cu o lună, în România s-a dat startul înscrierilor în programul ”Casa Eficientă Energetic”. Cei care aplică primesc 15 mii de euro de la stat pentru a-și transforma locuințele în case eficiente. Banii pot fi folosiți pentru izolarea acoperișului, panouri solare, sisteme de ventilație sau corpuri de iluminat de tip LED. Până în acest moment s-au înscris în program 10.800 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul Mediului.