Experții în sănătate fac apel la persoanele care folosesc sisteme alternative de încălzire să nu mai ardă lemne în această iarnă. Specialiștii sunt îngrijorați de efectele nocive asupra sănătății publice. Potrivit The Guardian, sistemele de încălzire care folosesc lemnul triplează nivelul particulelor nocive din interiorul locuinței și cresc nivelul poluării.
Știm că arderea lemnului și cărbunelui eliberează particule fine (PM 2.5), cea mai îngrijorătoare formă de poluare a aerului pentru sănătatea umană. Este important să luați în considerare opțiunile de combustibil mai puțin poluante pentru a vă încălzi casa sau pentru a găti, mai ales dacă aveți altă sursă. — Sarah MacFadyen, reprezentant ONG
Aproape 16% dintre oamenii din sud-estul Angliei se încălzesc cu lemne și 18% dintre locuitorii din Irlanda de Nord, potrivit The Guardian. Anual, sunt vândute 175 de mii de arzătoare pe lemne.
Așa se face că în Marea Britanie, peste o treime din zone înregistrează depășiti ale nivelelor maxime admise de PM 2.5.
Trebuie să vedem politicieni care fac mai mult pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele aduse de arderea lemnului și a cărbunelui. Este nevoie de o campanie națională de sănătate privind aerul toxic, astfel încât oamenii să facă cele mai bune alegeri pentru propria lor sănătate, dar și pentru sănătatea celor din jur. — Sarah MacFadyen, reprezentant ONG
Medicii de la Asthma UK ȘI British Lung Foundation spun că poluare interioară, cât și cea cauzată de sobele cu lemne au cauzat probleme grave de sănătate, de la probleme de respirație la atacuri de cord, accidente cerebrale și cancer pulmonar.
Pericol și în București din cauza sobelor pe lemne
Și în București există încă zone în care oamenii ard lemne pentru a se încălzi. Așa se face că pe timp de iarnă, încălzirea rezidențială devine una dintre principalele surse de poluare.
Cercetătorii de la Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație au descoperit că, mai ales pe timpul iernii, compușii toxici rezultați din arderi reprezintă peste 50 la sută din structura poluanților. Totodată, arderea de sticle de plastic, textile și cauciuc poate să elibereze până la de 700 de ori mai mulți compuși toxici față de arderea aceleiași cantități de lemn neprelucrat. Mai multe date AICI .