Primăria Capitalei a răspuns unei solicitări Nature Talks referitoare la planul în care sunt trecute acțiunile menite să lupte cu poluarea. Autoritățile spun că acționeză după planul vechi, chiar dacă acesta a fost anulat. Explicația: sentința nu a fost definitivă.
Sentința civilă nr. 6056/17.11.2020, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 13925/3/2019, care anulează H.C.G.M.B. nr. 325/14.06.2018 privind aprobarea P.I.C.A., nu este definitivă, sens în care, până la soluționarea recursului, actul administrativ contestat este valabil și produce toate efectele juridice circumscrise acestuia. — Răspuns Primăria Capitalei pentru Nature Talks
Cererea de anulare a acestui plan a fost făcută de mai multe ONG-uri, care au spus că proiectul a fost aprobat abuziv, fără consultare și că nu respectă normele privind poluarea. În teorie, un astfel de plan trebuie să cuprindă acțiuni concrete, care odată puse în aplicare, duc la reducerea poluării. Orașele care au intrat în vizorul Comisiei Europene, cum este și cazul Bucureștiului, sunt obligate să lucreze după un astfel de proiect.
Cine va elabora noul plan
Municipalitatea spune că se va face un nou plan, însă nu ne-a spus o dată anume. Sunt multe proceduri însă care trebuie reluate: în primul rând trebuie realizat un studiu de calitate a aerului, care să prezinte situația actuală. Apoi, va fi constituită o Comisie Tehnică la nivelul municipiului București, care va elabora noul plan. Noua strategie va fi pusă în dezbatere publică, iar apoi va trebui să fie avizat de către autoritatea națională pentru Protecția Mediului. În cele din urmă, proiectul trebuie supus aprobării în Consiliul General al Municipiului București și transmis către Comisia Europeană.
Faptul că nu am primit o dată fixă de la Primăria Capitalei, putem doar să deducem că procesul va fi unul îndelungat. Documentul actual, mai spune Primăria, are la bază date cu o vechime mai mare de 8 ani.