În 3 orașe din țară, românii vor putea ști dinainte cât de poluată este zona în care merg

de
Teodora Iacob
13
October
,
2020

Locuitorii din orașele Ploiești, Brașov și Iași sau ce care merg în vizită în aceste zone vor putea ști dinainte cât de poluată va fi zona în care stau. Ministerul Mediului a anunțat că va implementa un sistem de prognoză a calității aerului, care va funcționa asemănător cu prognoza meteo. Cetățenii vor ști cantitatea poluanților din aer cu 24, 48 sau 72 de ore înainte.

Cum va funcționa aplicația pentru prognoza calității aerului

Prognoza care arată cantitatea poluanților dintr-o anumită zonă se va baza pe două instrumente: prognoza meteo, modlarea deplasărilor curenților de aer și o bază unică națională de emisii de poluanți. În baza unică vor apărea cantitățile de emisii din ficare oraș în parte în funcție de trafic, energia consumată și alți factori poluanți. Durata de implementare a acestui proiect este de 3 ani, dar pentru început au fost selectate 3 aglomerpri urbane: Iași, Brașov și Ploiești. Începând cu 2023, dau asigurări reprezentanții Ministerului Mediului, în orice loc din România va exista o astfel de prognoză. Banii din fonduri europene, în urma unui contract încheiat între Ministerul Mediului și Ministerul Fondurilor Europene.

Și Bucureștiul, cel mai poluat oraș al României, va avea acest sistem de prognoză până la finalul celor 3 ani de implementare. Pentru București finanțarea va fi guvernamentală, fie cu bani de la ministerul Mediului, fie cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. — Costel Alexe, Ministrul Mediului
Sursa foto: Facebook/Costel Alexe

Încă 60 de stații noi vor măsura calitatea aerului din România

Rețeaua Națională care monitorizează aerul din România are în acest moment 148 de stații. Ministerul Mediului a anunțat că sistemul va fi suplimentat cu încă 60 de stații, dintre care 17 sunt finanțate din fonduri europene. 27 de stații ar trebui să ajungă și în București. De asemenea, Capitala va avea și o rețea de 50 de senzori.

Mesajul lui Costel Alexe, la final de mandat

Pentru ce nu s-a făcut în ultimii ani în ceea ce privește calitatea aerului sau monitorizarea lui , ar trebui să vă răspundă cei care au condus acest minister înainte. Eu, personal, mulțumindu-le colegilor cu care am făcut echipă în acest an , și evident, cu sprijinul Ministerului pentru Fonduri Europene, aș vrea să vă spun că la finalul acestui an rămân niște finanțări foarte importante pe care statul român le folosește pentru rezolvarea acestei probleme.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul