Lăsata secului ”s-a lăsat” cu cauciucuri arse

de
Teodora Iacob
15
March
,
2021

În mai multe zone rurale de pe teritoriul județului Ilfov, localnicii au pornit adevărate incendii. Ei spun că există o tradiție potrivit căreia în noaptea de Lăsatul secului se ard cauciucuri și alte deșeuri. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru ca focul să nu se extindă.

Nu este prima dată când autoritățile de mediu descoperă focare în județul Ilfov. Mai multe controale făcute în ultima perioadă au scos la iveală depozite ilegale de cabluri, cauciucuri, tablă și alte tipuri de deșeuri. Periodic, cei din Ilfov ard deșeurile ca să extragă apoi tot felul de materiale. Aseară a fost vorba de altceva: o tradiție care spune că trebuie să arzi cauciucuri în noaptea de Lăsatul secului

Au fost identificate 9 focare majore care au fost stinse. Majoritatea acestor incendieri de cauciucuri sunt în Sintești (com.Vidra), Jilava și Măgurele. — Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu

”Șefu, toată țara face tradiția asta. Pentru asta veniți, pentru poluare?”

Ca să nu primească amenzi, făptașii au stins incendiile mai mici cu crengi și găleți cu apă. Comisarii Gărzii de Mediu spun că focarele au fost o cauză a nivelurilor mari de poluare din Capitală.

cauciucuri arse Sintești, județul Ilfov

Cât de nociv este cauciucul ars

Cercetătorii de la Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație au descoperit că, mai ales pe timpul iernii, compușii toxici rezultați din arderi reprezintă peste 50 la sută din structura poluanților. Totodată, arderea de sticle de plastic, textile și cauciuc poate să elibereze până la de 700 de ori mai mulți compuși toxici față de arderea aceleiași cantități de lemn neprelucrat.

Multe persoane folosesc deșeuri plastice pentru a se încălzi și genul acesta de deșeuri sunt de până la 700 de ori mai toxice decât lemnul netratat. De exemplu, în cazul cauciucului ars, particulele eliberate sunt de 16 ori mai multe față de lemnul netratat ars. Aceste arderi de deșuri sunt interzise, ar trebui ca noi să fim mult mai conștienți de ceea ce ardem și să înțelegem cum ne face rău procesul respectiv. — Luminița Mărmureanu, cercetător științific INOE

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul