Ministrul Mediului ia urșii în vizor: Ursul e specie protejată, dar mai important este omul și viața umană

de
Adrian Cojocaru
31
March
,
2021

Oficialul din fruntea Ministerului Mediului spune că pentru a rezolva problema urșilor care ajung în localități și pun în pericol viața oamenilor există două soluții: relocarea animalelor sau eliminarea lor. Ministrul afirmă că România va păstra cotele de vânătoare stabilite încă din 2018, dar că autoritățile nu vor mai ține cont de asta dacă urșii vor fi considerați periculoși.

Tanczos Barna a afirmat că nu se știe în acest moment câți urși trăiesc în pădurile din România, dar spune că problemele cauzate de urși s-au înmulțit. Ministrul afirmă că România are nevoie de o derogare de la Comisia Europeană pentru a elimina mai mulți urși decât cota stabilită anual. Până când țara noastră va obține acea derogare, Tanczos Barna ia în calcul alte varinte pentru a limita impactul urșilor asupra oamenilor, mai ales că în ultima vreme au fost mult mai dese cazurile în care animalele sălbatice au venit în localități și au întrat în contact cu oamenii.

Aceste animale sălbatice apar în toate județele din zona montană: și în Argeș, Brașov, în Vrancea și în Bacău. Din păcate, acest fenomen se generalizează pentru că ministerul nu a făcut nimic timp de 4 ani de zile. – Tanczos Barna, ministrul Mediului

Relocarea este prima măsură gândită de autorități, dar oficialii au spus că, de fapt, de cele mai multe ori, problema este mutată în altă parte. Ministrul a explicat și ce înseamnă intervenția preventivă în acest caz.

Vom permite intervenția preventivă, pentru că obligația noastră este să protejăm viața umană și bunurile cetățenilor. Ursul este un animal sălbatic, este strict protejat, dar primul este omul și viața umană și nu pot concepe ca ministerul să nu facă nimic și să nu încerce să protejeze viața umană. Cotele de prevenție și extragere nu vor pune niciodată în pericol populația de urși. – Tanczos Barna, ministrul Mediului

De alfel, în urmă cu doar câteva zile ministrul Mediului a afirmat într-un interviu acordat Agerpres că România a greșit în 2016 când a decis să nu intervină în populația de urși. "Nu putem să ajungem ca jumătate din populaţia de urşi să părăsească habitatul natural şi să ne trezim cu ei în localităţi, în curţile şcolilor, în zona de deal şi de câmpie, pentru că încet încet acolo vom ajunge" a declarat atunci ministrul, care a afirmat că va cere o derogare de la Comisia Europeană pentru împușcarea unor urși, dar doar după ce va fi terminat un recensământ oficial al speciei. În plus, el a afirmat că exportul de urși este imposibil pentru că cel puțin 17 state europene au refuzat să primească aceste animale din România.

Estimările neoficiale arată că în România trăiesc aproximativ 10.000 de urși.

Subiect principal:
Ursi

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul