Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

de
Adrian Cojocaru
11
May
,
2021

Ministrul Mediului a ținut să lămurească situația în cazul ursului Arthur, despre care Agent Green susține că a fost ucis ilegal de prințul Emmanuel von und zu Liechtenstein. Acesta a prezentat raportul Corpului de control din care reiese că prințul a vânat animalul fără să încalce legea. Ministrul susține că nu există fotografii sau filmări cu ursul agresiv pentru care s-a dat derogare și că se fac în continuare cercetări pentru a dovedi existența ursului Arthur. (foto: krone)

Tanczos Barna spune că ministerul a primit 3 cereri de extragere a unor urși din zona Ojdula, dar doar una a fost aprobată, celelalte fiind respinse. La dosar au fost depuse cereri care atestă pagubele provocate de ursul agresiv.

Din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister – Tanczos Barna, ministrul Mediului

Oficialul a lămurit și modul în care a fost ucis ursul despre care Agent Green susține că este Arthur și că a fost ucis pentru trofeu, nu pentru că era ursul indicat a fi agresiv.

Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată. – Tanczos Barna, ministrul Mediului

Ursul a fost împușcat la aproximativ 200 de metri de o locuință, fiind așadar în afara ariei protejate. Din păcate, nu există poze sau filmări cu animalul pentru care ministerul a dat derogare, așa că este greu de verificat povestea ursului Arthur, mai spune ministrul.

Nu avem poză cu ursul care cobora în localitate. S-a dat aprobare pentru un exemplar și a fost extras un exemplar. Căutăm acum dovada indentificării ursului Arthur. Nu există film sau poze. Se spune că ursul venea în cursul serii. Este doar proces verbal. Nu există poze în perioada de monitorizare. Există doar după ce a fost recoltat. – Tanczos Barna, ministrul Mediului

Ca să lămurească lucrurile, ministerul va face o analiză ADN în care să compare probele recoltate de la ursul ucis de prinț cu unele pe care le au asociațiile care monitorizează urșii din zonă. În plus, vor fi comparate și o serie de fotografii cu alți urși din zonă. Totuși, Tanczos Barna spune că nu ursul ucis la Ojdula este cel mai mare exemplar din România.

El avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte – Tanczos Barna, ministrul Mediului

Sunt și două anchete penale deschise în acest caz. Una deschisă de procurorii DNA și o a doua, cu suspiciuni de braconaj și uz nelegal de armă deschisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.

Uciderea ursului brun de către prințul austriac a intrat și în atenția Comisiei Europene. Comisarul european de Mediu a spus: Cercetăm detaliile, urmărim cu atenție.

Subiect principal:
Ursi

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul