Mobilitate urbană. 7 mașini din România se bat pe un loc de parcare

de
Teodora Iacob
3
October
,
2020

Una dintre principalele probleme ale României o reprezintă lipsa locurilor de parcare. Numărul mașinilor crește de la o zi alta, cel al parcărilor nu. Practica de a lăsa mașina acolo unde avem treabă: în fața băncii, în fața farmaciei, pe trotuar, pe trecerea de pietoni, a devenit un obicei des întâlnit mai ales în marile orașe. Vrem să acceptăm sau nu, lăsatul mașinii la întâmplare îngreunează traficul de pe șosele. Prima analiză a locurilor de parcare de la nivelul României, făcută de compania Vegacomp Consulting, arată că la finalul anului trecut erau înmatriculate 7 milioane de autovehicule, iar numărul locurilor publice de parcare era de 1,2 milioane.

Ce orașe din România au cele mai multe locuri publice de parcare?

Analiza Vegacomp Consulting arată că Bucureștiul este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe parcări. Capitala are 349.600 de locuri, este urmată de Iași – 69.837 de locuri, Brașov – 57.625, Pitești – 39.903 și Cluj-Napoca 38.475 de locuri.

Ce orașe din România fac cei mai mulți bani din parcări?

Un top 5 al orașelor care au de câștigat cel mai mult de pe seama parcărilor arată așa: pe primul loc este Capitala, cu venituri de peste 25 de milioane de lei, urmează Cluj-Napoca cu peste 23 de milioane de lei, Oradea încasează anual 16 milioane de lei, Sibiu aproape 8 milioane, iar Brașov peste 7 milioane de lei.

Cât costă să parchezi în România

Potrivit analizei, tariful anual pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 100 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 150 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei.

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator la cheie, se bazează pe o experiență a echipei de peste 24 de ani în telecomunicații, în special pe reţele de fibră optică, în România și la nivel internaţional și își concentrează proiectele pe dezvoltări de soluții combinate de telecomunicații și energie.  


Subiect principal:
Surse de poluare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul