Emisiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un nou record în 2019 și continuă să crească și anul acesta, anunță Organizația Meteorologică Mondială. O creștere precum cea din ultimii patru ani nu a mai fost văzută de când se fac măsurători.
Datele publicate la începutul acestei săptămâni în anuarul gazelor cu efect de seră arată că anul trecut omenirea a atins 410,5 particule de CO2 la fiecare un milion de particule de aer.
Mai mult, deși anul 2020 nu s-a încheiat încă și a fost sub semnul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, oficialii estimează că recordul va fi depășit anul acesta, când emisiile au continuat să crească.
Creștere cu 48% față de era pre-industrială
Oamenii de știință au descoperit că nivelul de CO2 a crescut cu 2,6 particule per milion, ceea ce este peste media ultimilor 10 ani. De altfel, față de era pre-industrială, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este acum cu 48% mai mare!
În prezent, jumătate din cantitatea de CO2 eliberată în atmosferă provine din China, Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud.
Aceste creșteri ar trebui stopate, cel puțin asta prevede acordul de mediu de la Paris prin care țările care l-au semnat și-au propus ca până în 2050, temperatura medie globală să scadă cu 1,5 grade Celsius.
Spre surprinderea specialiștilor, pandemia de coronavirus nu a avut un impact simțitor asupra emisiilor de CO2. Chiar dacă au fost anumite scăderi în martie și aprilie, atunci când aproape toate țările afectate au introdus măsuri stricte de carantinare, nivelul a rămas unul ridicat și a continuat să crească după ridicarea restricțiilor.