Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins un nivel record, în ciuda restricțiilor din pandemie

de
Teodora Iacob
25
November
,
2020

Emisiile de dioxid de carbon din atmosferă au atins un nou record în 2019 și continuă să crească și anul acesta, anunță Organizația Meteorologică Mondială. O creștere precum cea din ultimii patru ani nu a mai fost văzută de când se fac măsurători.

Datele publicate la începutul acestei săptămâni în anuarul gazelor cu efect de seră arată că anul trecut omenirea a atins 410,5 particule de CO2 la fiecare un milion de particule de aer.

Mai mult, deși anul 2020 nu s-a încheiat încă și a fost sub semnul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, oficialii estimează că recordul va fi depășit anul acesta, când emisiile au continuat să crească.

poluarea aerului cu dioxid de carbon
foto sus: Unsplash/Johanes Plenio via news.un.org

Creștere cu 48% față de era pre-industrială

Oamenii de știință au descoperit că nivelul de CO2 a crescut cu 2,6 particule per milion, ceea ce este peste media ultimilor 10 ani. De altfel, față de era pre-industrială, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este acum cu 48% mai mare!

În prezent, jumătate din cantitatea de CO2 eliberată în atmosferă provine din China, Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud.

Aceste creșteri ar trebui stopate, cel puțin asta prevede acordul de mediu de la Paris prin care țările care l-au semnat și-au propus ca până în 2050, temperatura medie globală să scadă cu 1,5 grade Celsius.

Spre surprinderea specialiștilor, pandemia de coronavirus nu a avut un impact simțitor asupra emisiilor de CO2. Chiar dacă au fost anumite scăderi în martie și aprilie, atunci când aproape toate țările afectate au introdus măsuri stricte de carantinare, nivelul a rămas unul ridicat și a continuat să crească după ridicarea restricțiilor.  

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul