Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță o nouă sesiune de finanțare pentru 1.000 de puncte de încărcare a mașinilor electrice pe teritoriul României. Bugetul este de 96 de milioane de lei. Noutatea din acest an este că acum vor putea aplica și orașele turistice din țară, dar și localitățile din zonele metropolitane ale municipiilor reședință de județ.
Conform ghidului de finanțare al programului derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), cuantumul finanțării este de 90% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi. Astfel, municipiile, altele decât cele reședință de județ și localitățile declarate stațiuni turistice de interes național vor putea obține maximum 1.500.000 lei pentru instalarea stațiilor de încărcare. De asemenea, localitățile din zonele metropolitane ale municipiilor reședință de județ pot accesa maximum 1.000.000 lei. Suma maximă finanţată pentru instalarea unei stații de reîncărcare este de 190.000 lei, precizează MMAP.
Rabla PLUS a înregistrat în 2020 cel mai mare record de când există programul: peste 4600 de mașini rezervate, mai mult decât în cei toți trei ani de când programul rulează. Sunt convins că, în anii următori, mașinile electrice vor fi printre primele opțiuni ale tot mai multor români. — Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
În programul anterior, pentru crearea infrastructurii verzi în România au aplicat 38 de municipii din țară. Cele 38 de orașe vor construi 291 de stații de reîncărcare rapidă, cu peste 600 de puncte de încărcare. Până acum, au fost aprobate finanțările pentru 19 orașe, respectiv pentru 142 de stații cu 302 puncte de încărcare. Orașele care au aprobat finanțările sunt: Zalău, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Târgu Mureș, Oradea, Baia Mare, Focșani, Satu Mare, Reșița, Giurgiu, Călărași, Slatina, Timișoara, Alba Iulia, Suceava, Galați, Brașov, Deva.