Noua modă: rochii făcute din alge și hanorace biodegradabile vopsite cu rodie

de
Teodora Iacob
8
March
,
2021

Scarlett Yang, absolventă a Universității de Arte din Londra, a vrut să găsească o metodă prin care să simplifice procesul de confecționare a hainelor. S-a folosit de alge, aloritmi, tehnologie 3D și a creat rochii biodegradabile, care par a fi făcute din sticlă. A scutit în acest fel timp și materialele care ar fi fost consumate în procesul obișnuit.

Sursa: dezeen.com

Singura problemă este că rochia nu poate fi purtată pe timp de ploaie. Designerul lucrează însă acum la o nouă variantă în care să adauge materialului final și proteină de mătase. Procesul de fabricație este însă sustenabil și reduce în același timp cantitatea de material care se pierde obicei când sunt create hainele.

Dacă plouă, rochia pur și simplu dispare. Am descoperit însă proteina de mătase, este materialul cu care lucrez cel mai mult. Am găsit-o în timp ce vizitam o fabrică de textile din Japonia. Mi-au spus că pur și simplu o aruncă la gunoi. — Scarlett Yang, designer

Din alge se pot face și adidași. Actorul american Jason Momoa a lansat recent o astfel de colecție. Pentru a se asigura că adidașii se degradează odată ajunși în depozitul de deșeuri, tălpile de cauciuc au fost amestecate cu o enzimă specială care ajută la descompunerea mai rapidă a produsului. O pereche de adidași ”vegani” costă în jur de 100 de dolari.

Sursa foto: Instagram / prideofgypsies

Și eucaliptul sau rodia devin folositoare când vorbim despre haine biodegradabile.Brandul de haine Vollebak a creat în toamna anului trecut un hanorac făcut dintr-un material obținut din eucalipt și vopsit cu rodie. Haina se degradează în cel mult 8 săptămâni.

Sursă foto: dezeen.com

Impactul hainelor asupra mediului

Ultimele date disponibile la nivelul Uniunii Europene arată că într-un singur an s-au folosit 79 de miliarde de metri cubi de apă pentru industria textilă și cea de confecții. Pentru un singur tricou este nevoie de 2.700 de litri de apă, adică apa potabilă consumată de o persoană în 2 ani și jumătate. Hainele sunt mai ieftine, deci europenii cumpără aproape 26 de kilograme de haine pe an și aruncă 11 kilograme. Mai grav este că ele ajung în depozitele de deșeuri. Nu doar că tot efortul penrtu producerea lor a fost în zadar, dar unele tipuri de materiale lasa în urma lor microplastice, nocive pentru mediu.

Subiect principal:
Resurse regenerabile

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul