Scarlett Yang, absolventă a Universității de Arte din Londra, a vrut să găsească o metodă prin care să simplifice procesul de confecționare a hainelor. S-a folosit de alge, aloritmi, tehnologie 3D și a creat rochii biodegradabile, care par a fi făcute din sticlă. A scutit în acest fel timp și materialele care ar fi fost consumate în procesul obișnuit.
Singura problemă este că rochia nu poate fi purtată pe timp de ploaie. Designerul lucrează însă acum la o nouă variantă în care să adauge materialului final și proteină de mătase. Procesul de fabricație este însă sustenabil și reduce în același timp cantitatea de material care se pierde obicei când sunt create hainele.
Dacă plouă, rochia pur și simplu dispare. Am descoperit însă proteina de mătase, este materialul cu care lucrez cel mai mult. Am găsit-o în timp ce vizitam o fabrică de textile din Japonia. Mi-au spus că pur și simplu o aruncă la gunoi. — Scarlett Yang, designer
Din alge se pot face și adidași. Actorul american Jason Momoa a lansat recent o astfel de colecție. Pentru a se asigura că adidașii se degradează odată ajunși în depozitul de deșeuri, tălpile de cauciuc au fost amestecate cu o enzimă specială care ajută la descompunerea mai rapidă a produsului. O pereche de adidași ”vegani” costă în jur de 100 de dolari.
Și eucaliptul sau rodia devin folositoare când vorbim despre haine biodegradabile.Brandul de haine Vollebak a creat în toamna anului trecut un hanorac făcut dintr-un material obținut din eucalipt și vopsit cu rodie. Haina se degradează în cel mult 8 săptămâni.
Impactul hainelor asupra mediului
Ultimele date disponibile la nivelul Uniunii Europene arată că într-un singur an s-au folosit 79 de miliarde de metri cubi de apă pentru industria textilă și cea de confecții. Pentru un singur tricou este nevoie de 2.700 de litri de apă, adică apa potabilă consumată de o persoană în 2 ani și jumătate. Hainele sunt mai ieftine, deci europenii cumpără aproape 26 de kilograme de haine pe an și aruncă 11 kilograme. Mai grav este că ele ajung în depozitele de deșeuri. Nu doar că tot efortul penrtu producerea lor a fost în zadar, dar unele tipuri de materiale lasa în urma lor microplastice, nocive pentru mediu.