Perioadele recente de secetă din Europa sunt cele mai grave din ultimii 2.000 de ani

de
Elena Ivanov
17
March
,
2021

O analiză făcută pe inelele unor copaci care datează de pe vremea Imperiului Roman demonstrează că încălzirea globală a fost principala cauză a temperaturilor extrem de ridicate. Valurile de căldură au provocat mii de decese, au distrus culturile oamenilor și au provocat incendii forestiere.

Cercetătorii de la Cambridge University au analizat 27.000 de inele de la 147 de stejari. Inelele copacilor arată modul în care aceștia s-au dezvoltat de-a lungul anilor. Ele apar apropiate unele de altele sau depărtate, în funcție de cât de ploioși sau secetoși au fost anii în care copacii au crescut.

În acest fel se poate determina ce cantitate de apă au avut arborii la dispoziție pentru a se dezvolta. Pentru perioada Imperiului Roman, oamenii de știință au luat drept referință bucăți de lemn de stejar din Republica Cehă și Bavaria, folosite pentru construirea puțurilor.

Schimbările climatice ne arată că fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente. Ele ar putea fi devastatoare pentru agricultură, ecosisteme și societăți în ansamblu. — prof. Ulf Büntgen, Cambridge University

Situația din România

Nici România nu a scăpat de amenințările secetei. În anul 2020 au fost emise peste 150 de avertizări cod roșu de vreme severă doar pe timpul verii. Dobrogea a înregistrat un record - cel mai secetos an din istoria regiunii. Agricultorii au fost afectați pentru că toată munca lor a fost distrusă și au scris pe un pămân uscat mesajul „Vrem apă!”. Specialiștii spun că fenomenele meteo extreme se vor intensifica și mai mult pe viitor.

Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul