Dezvoltarea orașelor, agricultura intensivă, poluarea și vânătoarea ilegală sunt doar câțiva factori care pun în pericol speciile protejate și habitatele din Uniunea Europeană. Previziunile arată că și schimbările climatice vor avea un efect dramatic asupra plantelor și animalelor europene. În multe zone se va ajunge la deșertificare și la pierderea accelerată a biodiversității, arată cea mai recentă evaluare prinvind starea naturii din Uniunea Europeană.
Păsările
Din totalul de 460 de specii de păsări sălbatice de pe teritoriul european al statelor membre, doar 47% sunt într-o stare bună, în scădere cu 5% față de 2015. Ponderea speciilor aflate într-o stare iandecvată și necorespunzătoare a crescut la 39%. România este singura țară care nu a raportat date despre protejarea păsărilor.
Această evaluare privind starea naturii este cel mai complet bilanț de sănătate al naturii efectuat vreodată în UE. Evaluarea arată, din nou, foarte clar că pierdem sistemul nostru vital de susținere a vieții. În UE, 81 % din habitatele protejate se află într-o stare inadecvată. Trebuie să punem de urgență în practică angajamentele asumate în cadrul noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, în beneficiul naturii, al oamenilor, al climei și al economiei. — Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit
Habitatele
Doar 15% dintre evaluările habitatelor indică un stadiu de conservare favorabil. Marea majoritate indică o stare nefavorabilă, 45% – inadecvată și 35% necorespunzătoare. Habitatele cele mai afectate sunt: dunele, turbăriile, mlaștinile și pajiștile. Habitatele de apă dulce sunt puse în pericol de instalațiile hidroenergetice, iar pădurile sunt afectate de transformarea terenurilor naturale în locuințe sau zone de agrement.
Despre raportul Comisiei Europene
La fiecare șase ani, statele membre ale UE prezintă un raport cu privire la stadiul de conservare și la tendințele în materie de conservare ale speciilor și ale tipurilor de habitate protejate în temeiul directivelor UE. Actualul ciclu de prezentare a rapoartelor este cel mai amplu și cel mai complet exercițiu de colectare de date realizat vreodată cu privire la starea naturii în Europa. Raportul prezintă o analiză a datelor privind starea și tendințele tuturor speciilor de păsări sălbatice prezente în UE (460 de specii), ale celor 233 de tipuri de habitate și ale celor aproape 1 400 de alte plante și animale sălbatice de interes european.