Poluarea din România va fi monitorizată cu drone. Aparatele vor fi folosite și pentru identificarea arderilor ilegale

de
Teodora Iacob
29
March
,
2021

Calitatea aerului din România va fi monitorizată cu ajutorul unor drone, a anunțat Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii de Mediu, într-un interviu acordat la Digi24. Un alt lucru pe care și-l propune Garda de Mediu este să creeze un sistem de alertă, astfel încât atunci când nivelurile de poluare sunt ridicate, să pornească alarme care să avertizeze populația.

Vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, pentru gaze, senzori termali, ca să vedem unde sunt arderile ilegale. Dacă aducem ultima tehnologie pe masă, totul se schimbă. — Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii de Mediu

Autoritățile de mediu spun că primul pas este informarea cetățenilor care ard deșeuri ilegale. Sunt oameni care nu înțeleg ce impact au asupra sănătății focarele pe care le pornesc în fiecare săptămână prin diferite incendii.

Oamenii de acolo cer mereu să vină cineva să vadă cum trăiesc. Primul lucru când am pus primul pas în Sintești, a venit un copil de 4 ani și ne-a spus să vină cineva să îi vadă în ce condiții stau. — Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii de Mediu

Gropile de gunoi, o altă sursă de poluare

Explicația pentru mirosul insuportabil din anumite zone ale Capitalei este locul în care au fost amplasate gropile de gunoi, pe culoarul care ar trebui să aducă în oraș aer curat, dinspre munte.

Aerul circulă din zona montană Argeș, Făgăraș, intră pe Cheiul Dâmboviței și noi am pus ceva urât mirositor, care ne îmbolnăvește, exact acolo. — Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii de Mediu

Autoritățile au mai descoperit o sursă de praf și poluare, cu ajutorul hărților satelitare: adierile puternice de vânt aduc peste București zeci de mii de metri cubi de praf din Oltenia.

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul