Noi date sumbre referitoare la poluare arată că anul trecut, poluarea a dus la 500 de mii de decese premature înregistrate la copii cu vârsta de până într-o lună. Raportul făcute de State of Global Air și citat de The Guardian mai arată că aerul toxic le face rău bebelușilor încă de când se află în pântec.
Poluarea din case, unul dintre cei mai nocivi factori
Aproape două treimi din cele 500 de mii decese înregistrate în rândul bebelușilor au fost asociate cu poluarea din case, cauzată în special de arderea combustibililor fosili, cărbune și lemn. Aerul toxic le face rău copiilor încă de când se află în pântec și poate cauza o naștere prematură sau o greutate mică la naștere. Ambii factori sunt asociați cu mortalitatea infantilă, arată raportul State of Global Air. Dacă cei mici nu se dezvoltă așa cum trebuie, automat plămânii lor nu vor mai putea lupta.
Nu înțelegem în totalitate care sunt mecanismele în acest moment, dar este ceva ce îi oprește pe bebeluși să ia în greutate. Este o legătură epidemiologică, dovedită în mai multe țări, prin mai multe studii. — Katherine Walker, Health Effects Institute
Influența pandemiei asupra poluării
Cercetătorii care au participat la acest studiu nu au luat în calcul și anul 2020. Spun totuși că perioadele de carantină în care nu s-a circulat au adus la îmbunătățirea calității aerului. Mai mult, oamenii și-au schimbat percepția despre poluare. Au realizat dintr-o dată cât de important e să respiri un aer curat și chiar dacă nu a durat mult, au văzut măcar că se poate și altfel.