Nepalul a ordonat închiderea școlilor pentru o săptămână din cauza nivelului ridicat de poluare. Este pentru prima dată în istoria țării din Himalaya când autoritățile decid închiderea instituțiilor de învățământ din acest motiv, relatează AFP, citat de Agerpres.
Capitala Nepalului, Kathmandu, învăluită într-un nor gros de particule, este în prezent clasată printre cele mai poluate oraşe din lume, indicele calităţii aerului atingând valori de peste 300 la sfârşitul săptămânii trecute.
S-a decis închiderea instituţiilor de învăţământ până vineri. Din câte ştim, este prima dată când şcolile sunt închise din cauza poluării. — Deepak Sharma, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei
Guvernul a solicitat, de asemenea, populaţiei să rămână în case şi să evite lucrările de construcţie sau incinerarea gunoiului. Experţii atribuie această poluare efectului combinat al incendiilor forestiere din mai multe părţi ale ţării şi condiţiilor meteorologice.
Vizibilitatea redusă din cauza poluării a perturbat zborurile către aeroportul din Kathmandu, provocând întârzieri de câteva ore. Aeroportul a fost închis chiar vineri, când vizibilitatea a scăzut sub 1.000 de metri, înainte de a fi redeschis în aceeaşi zi, potrivit unui oficial al aeroportului
Cum îi afectează pe copii poluarea atmosferică
Particulele în suspensie de 10 microni sau mai mici (2.5) pătrund cu ușurință în organismul copiilor, provocând inflamații. Mai departe, ei dezvoltă afecțiuni ale plămânilor, ale inimii și chiar ale creierului. Copiii care sunt expuși timp îndelungat unor valori mari de poluare pot avea deficit de atenție sau de memorare.
Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că într-un singur an, 600.000 de copii de pe glob au murit din cauza afecțiunilor asociate cu poluarea din interior și poluarea atmosferică.