Prognoză. Primăvară mai caldă decât ar fi normal, iar în viitor vara ar putea dura jumătate de an

de
Adrian Cojocaru
23
March
,
2021

Europa se va confrunta în această primăvară cu valori mai ridicate de temperatură decât ar fi normal. Porțiuni mari de pe Bătrânul continent vor resimți valori mai ridicate, iar sud-estul va fi printre zonele cele mai expuse valului de căldură. Prognoza a fost făcută de o companie de meteorologie din cadrul grupului IBM, arată Reuters.

Specialiștii estimează că luna aprilie va fi mai caldă în Europa de nord decât valorile medii pentru această perioadă și va aduce temperaturi mai joase în restul zonelor, deși acolo termometrele ar trebui să arate mai mult în a doua lună de primăvară. În mod normal, valorile ar trebui să coincidă cu temperaturi mai joase în nord și o ușoară încălzire a vremii în sud.

Aprilie împarte continentul în două

Pe măsură ce vom avansa către lunile de vară și finalul primăverii, vremea va schimba din nou tendința. Nordul va avea parte de precipitații și vânt intens, în timp ce zona de sud a Europei va intra într-un proces de încălzire accentuată, în special în sud-est, implicit și în România.

Din fericire, continentul va fi scăldat de ploi în acest început de primăvară, ceea ce va asigura o rezervă importantă de apă în sol și ar putea să limiteze valurile de caniculă din timpul verii.

Vara va avea jumătate de an

Din păcate, perspectivele în privința încălzirii globale și a vremii extreme nu sunt deloc optimiste. Un studiu făcut de mai mulți cercetători din China, citat de CNN, arată că lucrurile se vor schimba dramatic în ceea ce privește durata anotimpurilor. Oamenii de știință estimează că până la finalul acestui secol, vara va dura până la 6 luni. De altfel, pe baza datelor meteo și a evoluției vremii, aceștia au constatat că în ultimii 60 de ani vara s-a prelungit cu 17 zile pe an, la nivel global.

Verile au devenit tot mai lungi și mai călduroase, iar iernile mai scurte și mai calde – Yupin Guan, co-autor al studiului

Studiul arată că o prelungire a perioadei de vară peste cea normală va avea un impact major asupra mediului, sănătății populației și agriculturii. Valurile de caniculă vor fi mai lungi și mai intense, culturile agricole vor avea nevoie de o perioadă mai mare de creștere, alergiile la polen vor fi mai severe, iar bolile transmise de țânțari vor deveni mai frecvente.

Prelungirea verii cu 3 luni va decala automat toate celelalte anotimpuri. Primăvara și vara vor debuta mai devreme, în timp ce toamna și iarna mai târziu.

Între 1952-2011, vara s-a prelungit de la 78 la 95 de zile, în timp ce primăvara a scăzut de la 124 la 115 zile, toamna de la 87 la 82 de zile, iar iarna de la 76 la 73 de zile. – studiul Geophysical Research Letters al Advancing Earth and Space Science

Surpriză sau nu, motivul din spatele acestei prelungiri a verii este încălzirea globală produsă de gazele cu efect de seră. Astfel, dacă omenirea nu ia măsuri urgente de stopare a efectelor poluării, până la finalul anului 2100 vara va avea aproximativ jumătate de an, în timp ce iarna va dura două luni mai arată autorii studiului.

Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul