RECORD. A fost cea mai caldă lună octombrie din istoria măsurătorilor din Europa

de
Teodora Iacob
6
November
,
2020

Octombrie 2020 a intrat direct în istorie! A fost cea mai călduroasă lună octombrie în Europa, de când se fac măsurători! La nivel global, a fost a treia cea mai caldă lună octombrie din istorie!

În centrul, estul și nordul Europei, temperaturile din luna octombrie a acestui an au fost peste media din perioada 1981-2010! A fost mult mai cald decât media acestei perioade în special în țările din nordul Mării Negre, în Arhipelagul Svalbard și în nordul îndepărtat al Europei. De asemenea, au fost temperaturi mult peste normal în zona Arcticii și în Siberia.

cea mai calda luna octombrie din istoria europei

1,6 grade Celsius peste medie

Cea mai mare creștere de temperatură s-a înregistrat în Europa. Datele Centrului de Monitorizare a Schimbărilor Climatice Copernicus arată că în octombrie anul acesta, temperatura medie la nivelul Europei a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât media a 30 de ani, în intervalul 1981-2010!

Asta face ca octombrie 2020 să fie cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Europa. De altfel, temperatura medie de luna trecută a fost cu 0,1 grade Celsius mai mare decât în octombrie 2001 și cu 0,2 grade Celsius mai mare decât în octombrie 2006, următoarele două luni octombrie cele mai calde din istoria Europei.

La nivel global, creșterea este ceva mai mică decât în Europa, dar rămâne una istorică. Față de perioada 1981-2010, temperatura media în octombrie 2020 a fost cu 0,6 grade Celsius mai mare! Asta înseamnă locul 3 în clasamentul all time la nivel global pentru a 10-a lună a anului.

Creșterea a fost una constantă, de altfel. Măsurătorile Copernicus arată că temperatura medie globală a fost în creștere în perioada noiembrie 2019-octombrie 2020.

România, două luni cu călduri record

Estul Europei a fost, din păcate, cel mai afectat de această creștere record a temperaturii medii la început de toamnă. Iar țara noastră nu a scăpat de efectele încălzirii globale. Luna septembrie 2020 a fost cea mai călduroasă lună septembrie din ultimii 60 de ani în țara noastră! Iar octombrie a adus, în peste 10 zile calendaristice temperaturi potrivite chiar pentru luna iulie, la nivelul țării noastre. Datele arată că și în octombrie am depășit media lunară, chiar dacă nu a fost un record absolut pentru această lună în țara noastră.

A fost practic vară în plină toamnă în România, atât în septembrie, cât și în octombrie!

seceta si canicula din cauza incalzirii globale

poluarea solului seceta

Secetă prelungită

Temperaturile foarte ridicate și lipsa precipitațiilor au făcut ca anul acesta să avem secetă severă în România. Deficitul de apă din sol era deja scăzut pentru că iarna trecută a fost una extrem de săracă în precipitații, iar 2020 nu a adus apa de care solul avea nevoie. Cu excepția lunii iunie, care a fost cea mai ploioasă lună iunie din ultima jumătate de secol, în restul lunilor precipitațiile au fost deficitare, iar excesul din iunie nu a fost suficient pentru a acoperi deficitul de umiditate din sol.

Culturile de primăvară au fost compromise rapid din cauza lipsei ploilor, iar recolta a fost inexistentă în unele regiuni din sudul și sud-estul României. Fermierii din Bărăgat spun că a fost cel mai secetos an din ultimele trei decenii!

Culturile de toamnă, în pericol

Toamna ar fi trebuit să aducă o frenezie pe terenurile agricole din România. Țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de grâu din Europa, iar culturile ar fi trebuit să fie în toi acum. Din păcate, septembrie și octombrie au adus precipitații foarte puține, iar solul este extrem de uscat. De aceea, grâul, orzul și rapița nu au putut fi semănate pe suprafețe întiinse, iar fermierii au amânat însămânțarea în așteptarea ploilor.

Estimările meteorologilor nu sunt foarte optimiste. Precipitațiile vor continua să fie deficitare și în prima parte a lunii noiembrie și vor reveni la normal abia pe finalul lunii. Din păcate, pentru unele culturi ar putea fi prea târziu. Fie nu au răsărit din cauza lipse apei, fie vor fi prea firave și vor fi lovite de ger în decembrie.

foto: storyblocks.com

22 grade Celsius la Polul Nord!

Șocant în acest an a fost și cât de mult au urcat temperaturile în nordul îndepărtat al Europei. În Arhipelagul Svalbard, aproape de Cercul Polar, în iulie s-au înregistrat 21,7 grade Celsius! Temperatura a depășit recordul din 1979, când a fost un vârf de 21,3 grade!

În mod normal, temperatura medie în iulie în grupul de insule aflat la doar 1.000 de km de Polul Nord este de 5-7 grade Celsius!

Anomaliile climatice devin… normale

Datele analizate de Centrul Copernicus arată însă că, per ansamblu, anomaliile climatice devin tot mai frecvente. Specialiștii au analizat ultimii 40 de ani, iar schimbările sunt dramatice!

foto: ECMWF

Așa cum se observă și din graficul de mai sus, atât la nivel global, cât și la nivelul Europei, în anii 80 și 90 cele mai multe anomalii termice se refereau la recorduri negative de temperatură. Practic, vremea era mult mai rece decât normalul acelor perioade și s-au înregistrat mai multe recorduri în acest sens.

Din anul 2000 însă raportul s-a inversat și am început să doborâm record după record în ceea ce privește căldura! Primele semne au fost vizibile în perioada 2001-2004, apoi lucrurile au revenit ușor la normal. Însă anul 2006 a rupt barierele și a marcat recorduri de temperatură la nivel global. De altfel, octombrie 2006 a fost a treia cea mai calduroasă lună octombrie din istorie!

Anomaliile termice s-au diminuat după 2006, dar au revenit în forță începând cu 2014! Practic, în perioada 2014-2020 temperatura medie anuală la nivel global a continuat să crească sau s-a menținut la același nivel ridicat, ceea ce face din ultimii 6 ani printre cei mai călduroși din istorie!


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul