Din cauza gazelor care au amplificat efectul de seră, luna septembrie a marcat recorduri de temperatura în Siberia, Orientul Mijlociu, America de Nord și unele regiuni din America de Sud. De când se fac măsurători oficiale nicio altă lună septembrie nu a fost mai călduroasă decât cea din 2020.
Ultimii 5 ani, cei mai călduroși din istorie
Temperaturile ridicate cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră au fost responsabile atât de incendiile de vegetație din California, cât și de inundațiile din Asia. Experții care lucreză la Serviciul European de Monitorizare a Schimbărilor Climatice, citați de Reuters, spun că la nivel mondial, septembrie 2020 a fost cu 0,05 grade Celsius peste luna septembrie a anului trecut, până atunci cea mai caldă lună septembrie înregistrată în istorie. Totodată, ultimii 5 ani au fost cei mai călduroși din istorie.
Cum a fost luna septembrie în România
Echipa Nature Talks a stat de vorbă cu Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) pentru a afla cum a arătat luna septembrie în țara noastră.
În România, luna septembrie 2020 este a treia cea mai caldă lună septembrie din 1961 și până în prezent, cu o abatere termică pozitivă de 2.7 grade C, similar cu abaterea lunii septembrie a anului 2012. Cea mai caldă lună septembrie s-a înregistrat în 1994, iar pe locul 2, a fost septembrie 2011. Primele zile din septembrie 2020 au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime din acest an: 39.3 grade la Zimnicea. — Elena Mateescu – director ANM
Experții de la Serviciul European de Monitorizare a Schimbărilor Climatice mai spun că pe măsură ce vom avea temperaturi mai mari, fenomenele extreme vor apărea mai des și vor fi mai intense, citează Reuters.
Despre fenomene meteo extreme care vizează și România vorbim pe larg vineri, pe naturetalks.ro, alături de Bogdan Antonescu, expert fenomene extreme.