Reglementările privind calitatea aerului ne-ar putea salva de o nouă pandemie

de
Teodora Iacob
17
May
,
2021

Oamenii își petrec cea mai mare parte din zi în clădiri, însă aerul pe care îl respirăm în interior nu este reglementat la fel cum se întâmplă cu mâncarea sau diverse băuturi. Un grup de 39 de cercetători din 14 țări spun că este nevoie de măsuri care să oprească răspândirea virușilor, astfel încât să reducem riscul apariției unei noi pandemii.

În aer se găsesc viruși, la fel cum ei există în apă sau pe anumite suprafețe. Trebuie să înțelegem că problema este serioasă și trebuie să găsim soluții prin care să reducem expunerea la virușii din interior. — Shelly Miller, co-autor studiu

O soluție ar fi schimbarea sistemelor de ventilație, după modelul din secolul al XIX-lea, când orașele au regândit sursele de apă și sistemele de canalizare. Studiile recente au arătat câ în cazul virusului SARS-CoV-2, numeroase boli se pot transmite prin aer.

Haideți să nu așteptăm următoarea pandemie până schimbăm ceva. Efortul trebuie făcut la nivel de societate. Când facem planul pentru o clădire nouă, nu ar trebui să proiectăm cel mai mic număr de sisteme de ventilație posibil, ci trebuie să ne gândim cum ne putem feri de afecțiunile respiratorii. — Jose-Luis Jimenez, co-autor studiu

În ultimii ani, cei care au proiectat clădiri s-au gândit la temperatură, miros, energie și mai puțin la bacteriile care se trnsmit prin aerul din interior, bacterii ce rezultă chiar din activitățile oamenilor. Cercetătorii spun că aerul din interioe este un bun public, nu unul privat, de aceea soluțiile trebuie să apară urgent.

Sistemele de ventilație trebuie să fie adaptate la fiecare tip de cameră în parte, la activitățile care se desfășoară în acel spațiu și la modul în care oamenii respiră. De exemplu, respirăm într-un fel atunci când mergem la sală și depunem efort și în alt fel atunci când mergem la teatru. Dacă totuși anumite spații nu pot fi prevăzute cu sisteme de ventilație, aerul trebuie purificat și spațiul dezinfectat.


Subiect principal:
Poluarea din interior

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul