Cercetătorii britanici au descoperit că odată cu creșterea noxelor din aer crește și riscul de depresie sau anxietate. Poluarea cu dioxid de azot de exemplu, provenită în special de la motoarele diesel ale mașinilor crește cu 39% riscul de apariție al afecțiunilor mintale, arată The Guardian.
Cei mai predispuși la depresie sunt locuitorii din orașele poluate
Oamenii de știință au mai descoperit că cei care trăiesc în zone mai poluate sunt de două ori mai predispuși la depresie față de cei care respiră un aer sănătos. Sigur că sunt și alți factori care duc la tulburări psihice, cum ar fi datele genetice sau experiențele din copilărie, poluarea fiind totuși singurul fenomen care poate fi prevenit. Studiul s-a desfășurat în sud-estul London și a urmărit 1000 de adulți timp de 5 ani, mai arată The Guardian. În Marea Britanie, aproape toate orașele înregistrează depășiri ale nivelurilor maxime admise de poluare.
Acum există un număr tot mai mare de dovezi care ne arată că poluarea aerului nu este grozavă pentru creier. S-ar putea să fi subestimat efectele negative ale poluării aerului asupra sănătății noastre, din momentul în care ne naștem și până murim. — Dr. Ian Mudway, lector, Imperial College London