Schimbările climatice au fost prezente și în 2020, care este pe cale să devină unul dintre cei mai calzi trei ani înregistrați. 2011-2020 va fi cel mai cald deceniu, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale. Căldura oceanică este la niveluri record și acest lucru are repercisiuni asupra ecosistemelor marine care suferă din cauza apelor mai acide.
Raportul realizat pe baza contribuțiilor a zeci de organizații internaționale și experți, arată cum evenimentele cu impact ridicat, inclusiv căldura extremă, incendiile și inundațiile, precum și sezonul record de uragane din Atlantic, au afectat milioane de oameni. În ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, concentrațiile gazelor cu efect de seră au continuat să crească, încălzind planeta.
Temperatura globală medie în 2020 este setată să fie cu aproximativ 1,2 ° C peste nivelul pre-industrial. Există cel puțin o șansă din cinci ca aceasta să depășească temporar 1,5 ° C până în 2024. — Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale.
Temperaturi
Cea mai mare căldură a fost observată în nordul Asiei, în special în Arctica Siberiană, unde temperaturile au fost cu peste 5 ° C peste medie. Căldura siberiană a culminat la sfârșitul lunii iunie, când a atins 38,0 ° C la Verkhoyansk pe 20, provizoriu cea mai ridicată temperatură cunoscută oriunde la nord de Cercul polar. Acest lucru a alimentat cel mai activ sezon de incendii din ultimii 18 ani.
Ghețari
Gheața de mare arctică a atins minimul său anual în septembrie, fiind a doua cea mai scăzută din înregistrarea satelitului în vârstă de 42 de ani. Gheața de mare din Marea Laptev a fost excepțional de scăzută în primăvară, vară și toamnă, iar Traseul Mării Nordului a fost lipsit de gheață din iulie până în octombrie 2020.
Nivelul mării
Căldura din oceane pentru 2019 a avut cea mai mare valoarea înregistrată în seturile de date începând cu 1960. Există un semnal clar pentru o absorbție mai rapidă a căldurii în ultimele decenii. Mai mult de 90% din excesul de energie care se acumulează în sistemul climatic ca urmare a concentrațiilor crescute de gaze cu efect de seră intră în ocean. Ca și în cazul valurilor de căldură de pe uscat, căldura extremă poate afecta stratul de suprafață al oceanelor, cu o serie de consecințe pentru viața marină și comunitățile dependente.
Riscurile aduse de temperaturile ridicate
În prima jumătate a anului 2020, au fost înregistrate 10 milioane de deplasări cauzate de pericolele și dezastrele hidro-meteorologice. Acestea au fost concentrate mai ales în Asia de Sud și Sud-Est. Alte riscuri majore se resfrâng asupra mediului, prin secetă, incendii forestiere, degradarea terenului, furtuni de nisip și praf și nu în ultimul rând, poluarea atmosferică.