Schimbările climatice sunt responsabile de apariția dezastrelor naturale. Ele atrag pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Cu toate astea, sunt țări care nu au nicio strategie care să dimineze riscul fenomenelor extreme. Cel mai recent raport al Națiunilor Unite arată că în ultimii 20 de ani, dezastrele naturale s-au dublat.
Peste 1 milion de oameni, uciși în ultimii 20 de ani de fenomene extreme
Raportul arată că în ultimele 2 decenii s-au înregistrat aproape 7.400 de catastrofe naturale. Acestea au provocat moartea a 1,2 milioane de persoane, în timp ce mai bine de 4 milioane au fost afectate. Pagubele materiale se ridică la 3 mii de miliarde de dolari.
Agențiile care se ocupă de managementul dezastrelor au reușit să salveze multe vieți prin pregătirea staff-ului și a voluntarilor. Dar sunt și factori care le pun piedici în demersul lor, în sepcial industriile care eșueză mizerabil când vine vorbe de reducerea gazelor cu efect de seră. — Mami Mizutori, șeful Biroului Națunilor Unite pentru reducerea riscului la dezastru
Cum au stat lucrurile până în 1999
În comparație, în perioada cuprinsă între 1980-1999 s-ar înregistrat 4,212 de dezastre naturale, 1,19 milioane de decese, și mai bine de 3 milioane de persoane au fost afectate.