Șeful Gărzii de Mediu: "Bucureștiul pute!". Străzile orașului, spălate cu resturi de fecale

de
Adrian Cojocaru
16
March
,
2021

Străzile din Capitală sunt spălate, în unele cazuri, cu apă direct din râul Dâmbovița. Mașinile firmelor de salubritate se alimentează direct din râu cu apă care conține resturi de materii fecale, spune comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu. Octavian Berceanu spune că particulele respective provin din canalizarea din Chiajna.

Noul șef al Gărzii de Mediu a explicat în emisiunea "Omul Potrivit" de la Digi FM cum este posibil ca apa cu care sunt spălate arterele rutiere din București să fie contaminată.

Sunt sute de mii de oameni în Chiajna care folosesc apele menajere și le trimit într-o rețea de canalizare care nu face față și care ajunge ulterior în Lacul Morii, cu materii fecaloide. Trec prin Lacul Morii 400-500 de metri, ajung în Dâmbovița și la 200-300 de metri de Lacul Morii, imediat, este scoasă apa aia infestată cu care se spală străzile. Ai un asfalt pe care dimineața vii cu apă, ai spălat străzile... E un pat germinativ perfect pentru că vin razele soarelui și agenții patogeni sunt ridicați în aer de anvelope și îi respirăm pe nas. De aia este murdar Bucureștiul, de aia pute! – Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu

Comisarul general a declarat că sunt probleme și cu rețeaua de canalizare a Capitalei, care ar trebui curățată mult mai des.

Bucureștiul pute și din cauza canalizării. Nimeni nu vorbește despre asta. Am venit cu soluții pentru decolmatarea canalizării? Nu, nu am venit! Spălăm străzile cu detergenți? Nu, spălăm cu apă brută din Dâmbovița care adună din amonte materiale fecaloide. – Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu

S-a ales praful de combaterea prafului

Nature Talks a prezentat recent ce s-a ales de un proiect menit să elimine praful din oraș. Capitala a ratat fonduri de 500.000 de euro necesare combaterii prafului din oraș. Scopul proiectului era să demonstreze că utilizarea alternativă a unor substanțe la spălatul stradal și șantiere poate îmbunătăți calitatea aerului, prin reducerea nivelului pulberilor în suspensie PM10. Mai mult, toată procedura trebuia să fie scrisă într-un manual pentru operatorii de salubrizare.

foto: Facebook/Primaria Sectorului 2

Poluarea aerului favorizează COVID-19

Mai mult, unele cercetări recente au arătat că ar putea exista o legătură directă între poluarea aerului și răspândirea cazurilor noi de infectare cu coronavirus. Particulele de virus sunt mult mai ușor transportate în aer de particule poluante și circulă mult mai ușor.

Nu avem încă o dovadă că cele două sunt direct legate, dar știm că dacă respiri un aer poluat ai șanse mai mari să fii afectat mai sever de virus. – Maria Neira, director de sănătate publică al Organizației Mondiale a Sănătății

În plus, crește și riscul de mortalitate în zonele foarte poluate pentru că pacienții care locuiesc în acest zone sunt mult mai expuși unor boli pulmonare sau cardiovasculare, iar infecția cu coronavirus poate efecte dintre cele mai severe.

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul