STUDIU. Cum influențează rablele schimbările climatice?

de
Teodora Iacob
27
October
,
2020

Milioane de mașini second-hand, camionete sau microbuze exportate din Europa, Statele Unite și Japonia către țările subdezvoltate sunt de calitate slabă și contribuie semnificativ la poluarea aerului. Acest fapt împiedică eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, arată cel mai recent studiu făcut de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

În 3 ani au fost exportate 14 milioane de vehicule second-hand

Datele studiului arată că între anii 2015-2018, 14 milioane de vehicule second-hand au fost exportate. Mai mult de jumătate au ajuns în Africa. Sectorul transporturilor este responsabil de aproape un sfert dintre emisiile de gaze cu efect de seră. Noxele provenite de la vehicule sunt o sursă de particule PM 2.5 și oxizi de azot.

Curățarea flotei globale de vehicule este o prioritate pentru îndeplinirea obiectivelor globale și locale privind calitatea aerului. De-a lungul anilor, țărilor dezvoltate și-au trimis vehiculele uzate către țările în curs de dezvoltare. Exportul de vechicule poluante a devenit posibil pentru că nu este reglementat în mare parte dintre aceste locuri. Țările dezvoltate trebuie să oprească exportul de mașini care nu sunt prietenoase cu mediul și care nu mai sunt acceptate în zona respectivă, în timp ce țările importatoare ar trebui să aibă standarde de calitate mai înalte. — Inger Andersen, Director Executiv UNEP

Unde ajung cele mai poluante mașini în România

Raportul a analizat 146 de țări și a descoperit că cele mai multe dintre ele au o legislație precară în ceea ce privește importul de mașini vechi. Cele mai multe mașini poluante au ajuns în Africa în 3 ani, 40% urmează țările din Europa de Est (24%) , zona Asia-Pacific (15%), Orientul Mijlociu (12%) și America Latină (9%)

Subiect principal:
Calitatea aerului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul