STUDIU. Expunerea pe termen lung la poluarea crește numărul deceselor cauzate de Covid-19 cu 11%

de
Teodora Iacob
5
November
,
2020

O creștere cât de mică a expunerii pe termen lung a oamenilor la poluare crește cu 11% decesele cauzate de Covid-19, au descoperit noi cercetări. Un alt studiu recent sugerează că 15% din toate decesele Covid-19 din întreaga lume sunt atribuite aerului murdar, arată The Guardian.

Cercetătorii spun că dovezile pe care le au până acum sunt suficient de puternice astfel încât aerul poluat să fie considerat un factor-cheie în gestionarea focarelor de coronavirus. Noua analiză se bazează pe cercetările raportate de The Guuardian în aprilie, care au fost acum revizuite de oameni de știință independenți. În urma revizuirii datelor, s-a ajuns la concluzia că expunerea pe termen lung la poluare este unul dintre factorii care fac ca rata deceselor cauzate de Covid-19 să crească cu 11%.

Care e legătura dintre poluarea aerului și Covid?

Este deja știut faptul că atunci când respirăm un aer încărcat, suntem predispuși la boli de plămâni și de inimă. Inhalăm zilnic particule poluante care în timp se depun pe plămâni. Atunci când contractăm un virus care atacă în principal plămânii, vom lupta mai greu cu el. Acest lucru se întâmplă deoarece plămânii sunt deja compromiși din cauza poluării.

Avem deja o cantitate covârșitoare de dovezi ale efectelor negative asupra poluării cu particule fine asupra sănătății, astfel încât, chiar și fără Covid, ar trebui să punem în aplicare o reglementare mai strictă. Dar cantitatea de dovezi (legate de Covid) este, de asemenea, suficient de mare acum, astfel că nu există absolut nimic de pierdut, ci numai beneficii, dacă vom acorda prioritate zonelor mai vulnerabile. — Francesca Dominici, profesor la Harvard University

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul