O creștere cât de mică a expunerii pe termen lung a oamenilor la poluare crește cu 11% decesele cauzate de Covid-19, au descoperit noi cercetări. Un alt studiu recent sugerează că 15% din toate decesele Covid-19 din întreaga lume sunt atribuite aerului murdar, arată The Guardian.
Cercetătorii spun că dovezile pe care le au până acum sunt suficient de puternice astfel încât aerul poluat să fie considerat un factor-cheie în gestionarea focarelor de coronavirus. Noua analiză se bazează pe cercetările raportate de The Guuardian în aprilie, care au fost acum revizuite de oameni de știință independenți. În urma revizuirii datelor, s-a ajuns la concluzia că expunerea pe termen lung la poluare este unul dintre factorii care fac ca rata deceselor cauzate de Covid-19 să crească cu 11%.
Care e legătura dintre poluarea aerului și Covid?
Este deja știut faptul că atunci când respirăm un aer încărcat, suntem predispuși la boli de plămâni și de inimă. Inhalăm zilnic particule poluante care în timp se depun pe plămâni. Atunci când contractăm un virus care atacă în principal plămânii, vom lupta mai greu cu el. Acest lucru se întâmplă deoarece plămânii sunt deja compromiși din cauza poluării.
Avem deja o cantitate covârșitoare de dovezi ale efectelor negative asupra poluării cu particule fine asupra sănătății, astfel încât, chiar și fără Covid, ar trebui să punem în aplicare o reglementare mai strictă. Dar cantitatea de dovezi (legate de Covid) este, de asemenea, suficient de mare acum, astfel că nu există absolut nimic de pierdut, ci numai beneficii, dacă vom acorda prioritate zonelor mai vulnerabile. — Francesca Dominici, profesor la Harvard University