Studiu îngrijorător: nu mai e cale de întoarcere în ceea ce privește încălzirea globală

de
Teodora Iacob
17
November
,
2020

Un studiu recent arată că și dacă emisiile de gaze cu efect de seră produse de om ar fi reduse la zero, temperaturile globale pot continua să crească secole după aceea. Autorii studiului publicat în revista britanică Scientific Reports (citați de USA Today) spun că lumea a ajuns la un punct de la care nu se mai poate face nimic. Singurul mod de a opri încălzirea, spun ei, este extragerea din atmosferă a unor cantități enorme de dioxid de carbon.

Arderea combustibililor fosili precum petrolul sau cărbunele degajă gaze cu efect de seră în atmosferă: dioxid de carbon și metan. Aceste gaze determină creșterea temperaturilor globale și creșterea nivelului mării. Oamenii de știință au modelat efectul reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră asupra schimbărilor climatice de la 1850 la 2500 și au creat proiecții ale temperaturii globale și ale creșterii nivelului mării.

Până în 2500, planeta va fi și mai caldă

Studiul spune că până în 2500, temperaturile planetei vor fi cu 5,4 grade Fahrenheit mai mari decât în 1850. Și nivelul mării va fi cu aproximativ 2 metri și jumătate mai înalt.

Autorii sugerează că temperaturile globale ar putea continua să crească după ce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om au fost reduse, deoacere topirea continuă a gheții arctice și a permafrostului va elibera din nou metan și dioxid de carbon.

Pentru a opri situația actuală și înrăutățirea ei, toate emisiile de gaze cu efect de seră ar fi trebuit reduse la zero între 1960 și 1970, mai arată studiul. Pentru a preveni creșterea temperaturii globale și a nivelului mării după încetarea emisiilor de gaze cu efect de seră, cel puțin 33 de gigatone de dioxid de carbon ar trebui îndepărtate din in atmosferă în fiecare an începând cu 2020.

Studiul a stârnit deja multe reacții. Sunt experți care spun că predicțiile trebuie privite cu scepticism.

Deși astfel de modele pot fi utile, predicțiile lor trebuie luate cu mare scepticism. Modele climatice mult mai realiste care rezolvă dinamica pe scară largă a oceanului, a atmosferei și a ciclului carbonului, NU arată astfel de schimbări dramatice ca în acest studiu. — Michael Mann, meteorolog Universitatea Penn State

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul