1 din 5 decese premature la nivel global este cauzat de poluarea cu combustibili fosili, potrivit unui studiu nou realizat de University College London și Harvard University, arată Reuters.
Impactul pe care arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale îl are asupra sănătății ar putea fi mult mai mare decât se credea anterior. Părți din China, India, Europa și Statele Unite se numără printre zonele cele mai afectate. Ponderea deceselor anuale cauzate de combustibili fosili în aceste zone este de 8,7 milioane.
Noua cercetare oferă cea mai detaliată evaluare a deceselor premature cauzate de acest tip de poluare. Un alt studiu din 2017 stabilea numărul deceselor anuale cauzate de toate particulele din aer la 4,2 milioane. Cercetările anterioare bazate pe date prin satelit și observații la sol s-au străduit să distingă poluarea cauzată de arderea combustibililor fosili de alte surse de particule nocive, cum ar fi incendiile sau praful.
Echipa din trei universități britanice și Universitatea Harvard a încercat să depășească această problemă utilizând un model de înaltă rezoluție pentru a oferi o indicație mai clară a tipurilor de poluanți pe care oamenii îi respiră într-o anumită zonă.
Sperăm că acum, odată ce am cuantificat consecințele arderii combustibililor fosili asupra sănătății, putem transmite un mesaj clar factorilor de decizie politică și părților interesate cu privire la beneficiile unei tranziții la surse alternative de energie.