După 14 ani de studii, cercetătorii de la University of California, San Diego au descoperit că particulele fine provenite de la incendiile de vegetație sunt mult mai periculoase pentru sistemul respirator în comparație cu noxele provenite din trafic.
Studiul a analizat în special particulele PM2.5, care pot pătrunde cu ușurință în organism, cauzând boli și inflamații. Cercetătorii au observat că atunci când crește cantitatea particulelor provenite din incendii, crește automat și numărul internărilor în spitalele destinate bolilor pneumologice. Creșterea este între 2 și 10%.
Cercetătorii spun că pragurile zilnice de noxe considerate ca fiind acceptabile ar trebui să țină cont și de sursele poluării. Schema ar trebui regândită, mai ales pentru regiuni care sunt expuse frecvent incediilor extinse, așa cum este cazul în California.
Schimbările climatice contribuie la apariția incendiilor
Din cauza schimbărilor climatice, sezonul ploios întârzie să apară, iar incendiile distrug tot în calea lor. În sudul Californiei, vântul puternic plimbă poluanții proveniți de la incendii pe distanțe mari, astfel încât aceștia ajung aproape de cetățeni.
Acest studiu demonstrează că prejudiciul cauzat de fumul de la incendii ar putea fi mai mare decât se credea anterior, consolidând argumentul pentru sisteme de detectare timpurie a incendiilor și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice.— Tom Corringham, coautor al studiului
California a fost statul cel mai afectat anul trecut din cauza incendiilor. Peste 8.500 de case și structuri au fost transformate în cenușă și cel puțin 35 de persoane și-au pierdut viața, potrivit USA Today.