STUDIU. Poluarea aerului crește riscul de pierdere a vederii

de
26
January
,
2021

Poluarea aerului este legată de un risc crescut de pierdere ireversibilă a vederii, cauzată de degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), o boală care afectează centrul retinei, a constatat un studiu din Marea Britanie.

Este primul studiu care evaluează această legătură. S-a constatat că o mică creștere a expunerii la particule minuscule de poluare a crescut riscul de DMLV cu 8%, în timp ce modificările particulelor maimari de poluare și ale dioxidului de azot au fost asociate cu un risc cu 12% mai mare de modificări negative ale retinei.

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii ireversibile în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune. În UK, aproximativ 5% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au boala respectivă.

Există un flux foarte mare de sânge către retină și credem că, în consecință, distribuția poluanților este mai mare la nivelul ochilor. — prof. Paul Foster, University College London

Cercetarea, publicată în British Journal of Ophthalmology, a vizat 116.000 de persoane din UK, cu vârsta cuprinsă între 40-69 de ani, fără probleme oculare la începutul studiului. Sănătatea retinei a fost examinată prin scanări pentru peste 50.000 de persoane.

Cercetătorii au descoperit că persoanele expuse la o cantitate suplimentară de 1 microgram pe metru cub de particule mici au avut un risc cu 8% mai mare de DMLV.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul