Poluarea aerului este legată de un risc crescut de pierdere ireversibilă a vederii, cauzată de degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), o boală care afectează centrul retinei, a constatat un studiu din Marea Britanie.
Este primul studiu care evaluează această legătură. S-a constatat că o mică creștere a expunerii la particule minuscule de poluare a crescut riscul de DMLV cu 8%, în timp ce modificările particulelor maimari de poluare și ale dioxidului de azot au fost asociate cu un risc cu 12% mai mare de modificări negative ale retinei.
Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii ireversibile în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. 200 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune. În UK, aproximativ 5% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au boala respectivă.
Există un flux foarte mare de sânge către retină și credem că, în consecință, distribuția poluanților este mai mare la nivelul ochilor. — prof. Paul Foster, University College London
Cercetarea, publicată în British Journal of Ophthalmology, a vizat 116.000 de persoane din UK, cu vârsta cuprinsă între 40-69 de ani, fără probleme oculare la începutul studiului. Sănătatea retinei a fost examinată prin scanări pentru peste 50.000 de persoane.
Cercetătorii au descoperit că persoanele expuse la o cantitate suplimentară de 1 microgram pe metru cub de particule mici au avut un risc cu 8% mai mare de DMLV.