Schimbările climatice afectează ”echilibrul apei” de pe planeta noastră. O echipă de cercetători de la ETH Zurich, Elveția, a descoperit că acest fenomen influențează debitul râurilor mai mult decât intervențiile oamenilor asupra terenurilor. Debitul fluvial este un indicator important al resurselor de apă disponibile pentru oameni și mediu.
Cercetătorii au analizat 7.250 de stații de măsurare din întreaga lume și au descoperit că debitul râurilor s-a modificat semnificativ în perioada 1971-2010. Unele regiuni, precum nord-estul Braziliei și zona Mediteraneană deveniseră mai uscate, în timp ce în alte părți (de ex: Scandinavia) volumul de apă a crescut. Cantitatea de apă disponibilă depinde și de alți factor: devierea cursului apei sau defrișările de păduri.
Nu am făcut această cercetare pentru că am observat tendințe locale, ci pentru că am constatat că sunt schimbări globale care devin vizibile pe perioade lungi. — Lukas Gudmundsson, autor principal al studiului
Echipa a făcut mai multe simulări pe calculator, folosind modele hidrologice globale, pe care le-au suprapus cu date legate de climă din perioada studiată. Odată suprapuse, datele au arătat că debitul râurilor se modifica în funcție de schimbările climatice.
Asta demonstrează că aceste condiții climatice pot explica tendințele observate în volumele de curgere — Lukas Gudmundsson, autor principal al studiului
Impactul gazelor cu efect de seră
Cercetătorii au descoperit ce impact au activităție oamenilor asupra debitului râurilor. Ei au folosit tot simulările de pe calculator ca să suprapună datele hidrologice cu gazele cu efect de seră produse de om. Au observat că impactul este foarte mare, întrucât gazele cu efect de seră provenite de la trafic, industrii sau gropi de gunoi contribuie semnificativ la încălzirea globală, deci la schimbările climatice.