Teatrul forum presupune evidențierea unei situații din viața de zi cu zi (ex:o situație neprevăzută la locul de muncă) pe o scenă improvizată, unde să existe câțiva actori care să joace anumite roluri, fie profesioniști sau amatori și care să aibă un auditoriu. Termenul de forum reiese din faptul că după prezentarea situației de către protagoniști, urmează ca auditoriul să intre la propriu în rol, de obicei la liberă alegere. Astfel, persoane din public preiau rolul actorilor, vin pe scenă și continuă momentul artistic. Astfel de activități ar putea fi făcute și pe malurile râurilor din marile orașe, spun specialiști din Cluj-Napoca,care au desfășurat un studiu în acest sens.
Ce a presupus acest studiu?
Studiul a avut ca si obiectiv percepția populației care locuiește sau a locuit în municipiul Cluj-Napoca, precum și modul prin care o astfel de activitate ar îmbunătăți relațiile dintre oameni. În urma analizei chestionarelor aplicate în mediul online cu 118 repondenți, a reieșit o atractivitate mai mare în rândul tinerilor sub 25 de ani și cu studii superioare absolvite (preponderent licență și masterat) privind organizarea unei activități de tipul teatrului forum pe malurile râului Someșul Mic.
Referitor la situațiile ce pot fi prezentate pe scenă, predominante au fost scenetele ce ar putea prezenta fapte de corupție, acțiuni ce pot educa populația, problemele regăsite într-un spital sau discriminarea etnică și rasială. În ceea ce privește participarea anumitor categorii de oameni, proporția a fost de aproape 100% privind persoanele de orice vârstă, etnie și rasă, procentul mai scăzut s-a înregistrat la persoanele de orice orientare sexuală (83%). Repondenții au menționat și faptul că organizarea unor evenimente culturale frecvente ar atrage mai mult oamenii spre malurile râurilor. Locația cea mai propice pentru organizarea teatrului forum este malul râului Someșului Mic în Parcul Armătura.
Ce alte activități pot fi desfășurate pe malurile râurilor
Spre finalul analizei, le-am propus repondenților să vină cu alte activități ce s-ar putea desfășura pe malurile râurilor, optând pentru activități de relaxare (spații de lectură, jocuri, picnicuri), sporturi (ciclism, echitație, pescuit, canoe), teatru, festivaluri de muzică folclorică sau modernă, festivaluri culinare, spațiu pentru diferite dezbateri, proiecții de filme, ecologizare sau diverse expoziții. Amenajări similare au mai fost realizate mai mult sub forma unor proiecții de filme pe malurile râului Mureș la Arad și Tejo la Lisabona. În Cluj-Napoca se organizează de câțiva ani un concurs de amenajări temporare pe râul Someșul Mic, sub egida asociației Someș Delivery.