Legalizarea falconeriei, adică tipul de vânătoare care presupune utilizarea păsărilor de pradă, a fost votată în Camera Deputaților. Actul normativ urmează să fie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis. Societatea Ornitologică Română cere ca această lege să nu fie promulgată și trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care le-ar produce o astfel de modificare legislativă. Mai mult, reprezentanții SOR spun că specialiștii din domeniu nu au fost consultați.
Ce pericole apar
Potrivit Societății Ornitologice România, vânătoarea cu păsări de pradă presupune deținerea și dresarea unor exemplare aparținând mai multor specii de răpitoare, toate fiind strict protejate la nivel național și internațional. Deși la ora actuală falconeria se practică teoretic în mod legal, cel puțin în tările din Europa și Statele Unite ale Americii, utilizându-se doar exemplare provenind din captivitate, practica tradițională a presupus de-a lungul timpului extragerea de indivizi din natură.
Inclusă de către UNESCO pe lista activităților cu moștenire culturală, falconeria a fost reorientată la ora actuală în multe zone doar în direcția deținerii și antrenării păsărilor de pradă care provin strict din captivitate, nu din natură, pentru desfășurarea de activități educaționale și culturale sau de conștientizare. Astfel, dorim sa facem o diferență clară între activitățile educaționale ce pot contribui la conștientizarea necesității conservării acestor specii, folosind păsări ce provin din captivitate, și practica în sine de vânătoare prin utilizarea acestor păsări de pradă care este complet nejustificată în contextul actual. — Dan Hulea, Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române
Șoimul dunărean, una dintre cele mai vizate specii
Una dintre speciile de interes mare pentru această activitate este șoimul dunărean (Falco cherrug – vezi foto), specie strict protejată, a cărei conservare face obiectul eforturilor la nivel internațional și național. În România, această specie este reprezentată printr-un efectiv de doar câteva zeci de perechi, iar extragerea puilor pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei este una dintre cele mai mari amenințări.
Magnitudinea fenomenului este din păcate la ora actuală necunoscută. Aceeași amenințare planează și asupra efectivelor cuibăritoare ale altor specii de răpitoare. În plus, această metodă de vânătoare este caracteristică pentru capturarea și uciderea unor specii de vânat de talie mică, care în multe zone au suferit un declin accentuat în special din cauza intensificării practicilor agricole. Legalizarea unei astfel de metode poate pune o presiune suplimentară asupra acestor specii, care la ora actuală nu poate fi cuantificată. — Dan Hulea, Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române
Societatea Ornitologică Română atrage atenția că primește anual sesizări cu privire la tranzacționări ilegale de exemplare de păsări de pradă.