Comisari ai Gărzii de Mediu, polițiști și jandarmi sunt acum în control în Sintești. Vor sa îi prindă pe cei care ard ilegal deșeuri la 10 kilometri de Capitală. Peste 100 de forțe de ordine participă la acțiunea coordonată de Garda de Mediu și Ministerul Mediului.
UPDATE
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat la Sintești că acțiunile de control în forță vor continua și că cei găsiți vinovați de arderi ilegale de deșeuri vor ajunge la închisoare.
Facem controale la toți poluatorii. Pentru noi sănătatea oamenilor este prioritară. Ați observat dimensiunea acestui fenomen. Am 11 colegi la Garda de Mediu Ilfov. În situația în care nu beneficiază de sprijin nu pot controla un fenomen atât de mare. Amenzile și dosarele penale sunt eficiente până la un punct. Până nu venim cu sutele de jandarmi și polițiști să anihilăm focarele nu vom reuși. Vom veni ori de câte ori este cazul.
La un operator economic nu ai nevoie de ajutor de la o altă instituție. Dacă vorbim de Răcari, Sintești sau alte localități din Giurgiu nu le poți rezolva decât cu măsuri extraordinare. O astfel de desfășurare de forțe este exemplul de azi.
Legislatia are anumite limite. Nu ne-am gândit că vom găsi vreodată sute de metri pătrați de terenuri incendiate și ziua și noaptea. Vom mai veni aici. Dacă o să constatăm că măsurile nu sunt suficiente ne vom gândi și la alte măsuri.
Codul Penal prevede sanctiuni pentru infracțiunile de mediu care pun în pericol sănătatea populației. Ne aflăm în fața unei situații în care vinovatul va ajunge în pușcărie.
Mobilizare mare a jandarmilor, polițiștilor și comisarilor de la Garda de Mediu în localitatea Sintești, în apropiere de Capitală. Oamenii legii fac controale la persoane care sunt bănuite că ard deșeuri, în principal cabluri, pentru a extrage firele pe care apoi le vând la fier vechi. Din cauza arderilor, fumul gros degajat este purtat de cele mai multe ori de vânt deasupra Bucureștiului. Episoade de poluare au fost din ce în ce mai severe în ultima perioadă. Cel mai recent dintre ele chiar la începutul săptămânii, când unii dintre senzorii rețelelor independente au înregistrat depășiri ale limitelor maxime admise chiar și cu 1.200%, un record! Printre zonele în care au fost aceste depășiri a fost și zona Sintești.
De altfel, în ultimele săptămâni au fost mai multe episoade de poluare severă în București, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des în fiecare sezon rece. O acțiune asemănătoare a avut loc în luna mai, tot în Sintești.
Atunci, după un episod sever de poluare, 160 de polițiști, comisari ai Gărzii de Mediu și jandarmi au verificat fiecare casă și i-au căutat pe cei care ard gunoaie ca să adune apoi fierul vechi rămas.