Aproape 230 de mii de tone de plastic ajung anual în Marea Mediterană. Asta înseamnă o cantitate de gunoi care ar umple 500 de containere de trasnport. Enorm! Fără măsuri concrete și urgente, numărul s-ar putea dubla până în 2040, anunță Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
Până acum, Marea Mediterană a strâns un milion de tone de plastic
Studiul IUCN estimează că plasticul din apă provine din 33 de țări din apropierea bazinului mediteranean. Odată ce ajunge în mare, plasticul se poate descompune în particule mici, numite microplastice, care rămân pe fundul mării. Raportul estimează că în Marea Mediterană s-au acumulat până acum 1 milion de tone de plastic.
Poluarea cu plastic poate cauza distrugeri pe termen lung ecosistemelor terestre și marine. Animalele din apă pot să se blocheze în deșeurile din plastic sau să le înghită și ulterior să moară din cauza efortului depus și a înfometării. — Minna Epps, directorul în cadrul Programului marin şi polar IUCN
De unde provin cele mai multe deșeuri
Egiptul este țara care aruncă cea mai mare cantitate de obiecte de plastic în Mediterană, în jur de 74 de mii de tone pe an, urmează Italia cu 34 de mii de tone pe an și Turcia cu 24 de mii de tone pe an. În ceea ce privește cantitatea de plastic pe cap de locuitor, Muntenegru este în top cu 8 kilograme de persoană pe an, urmează Albania, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, unde se aruncă 3 kilograme pe an pe cap de locuitor.