Oamenii de pe glob aruncă într-un singur an 1 miliard de tone de mâncare, potrivit unui raport al United Nations Environment Programme, citat de The Guardian. Cantitatea ar putea încăpea în 25 de milioane de tiruri pline ochi. În Marea Britanie, de exemplu, cetățenii aruncă la gunoi cam 8 mese într-o singură săptămână.
74 de kilograme de mâncare sunt generate pe an de o singură familie. Din această cantitate, 17% provine de la restaurante sau din magazine. Risipa reprezintă o mare provocare când vine vorba despre efortul de a ajuta miliardele de oameni care nu au ce mânca sau nu își pot permite o dietă sănătoasă. Fenomenul are un impact și asupra mediului, fiind responsabil de 10% dintre emisiile care cauzează schimbările climatice.
Suntem atât de obișnuiți să irosim alimente, încât le-am uitat valoarea. Am uitat și de prețul pe care natura îl plătește ca să susțină hrana pentru populație. Ne place sau nu, noi suntem cea mai semnificativă parte a problemei. — Marcus Gover, Președinte ONG
Autorii studiului spun că, în general, nimeni nu cumpără mâncare cu intenția de a o arunca. Atunci când sunt aruncate cantități mici în fiecare zi, oamenii nu își dau seama ce cantitate se poate strânge la finalul unui an. Prin urmare, campaniile de conștientizare pe acest subiect sunt vitale. Mai mult, este necesar ca autoritățile locale să colecteze selectiv tipuri de deșeuri.
Soluții ușor de pus în practică
Experții spun că sunt câteva lucruri simple care pot fi făcute astfel încât fenomenul risipei alimentare să fie redus. De exemplu, e bine să măsurăm corect porțiile înainte de a prepara un fel de mâncare, cum ar fi pastele, să verificăm frigiderul înainte de a merge la cumpărături și să căutăm rețete care se pot face cu produse ale căror termen de valabilitate se apropie de final.
Reducerea risipei alimentare ar duce la diminuarea emisiilor cu efect de seră, ar reduce poluarea, ar spori disponibilitatea alimentelor și, astfel, ar reduce foametea. — Inger Andersen, Director UNEP
Timpul disponibil pentru planificarea meselor din vremea pandemiei pare să fi redus risipa din Marea Britanie cu 20%.