La întrebarea ”Ce faci cu mâncarea care îți rămâne în frigider, neconsumată”, 3 din 4 persoane răspuns că o aruncă, în timp ce un sfert dintre respondenți spun că au grijă să o consume integral sau să o doneze. Datele sunt dintr-un studiu LifeBox, liderul pieței de healthy food delivery din România.
30% din venitul românilor merge pe mâncare
Un raport al Comisiei Europene din 2020 arată că românii cheltuie între 30% și 40% din venituri pe alimente, comparativ cu media de 10% a Uniunii Europene. Mai mult, între 33% și 55% din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge la gunoi. De asemenea, până la 50% din totalul risipei alimentară este produs de consumatorii individuali din orașe, potrivit aceleiași surse.
Conștientizarea acestui obicei de consum este unul foarte important pentru societate, și am văzut încă de la începutul activității noastre o mare oportunitate de a ne implica în reducerea risipei alimentare. Prin crearea unui sistem în care clienții noștri își comandă mesele în avans, în medie pe șapte zile, putem să ne aprovizionăm exact cu ceea ce avem nevoie de la furnizorii noștri și, la rândul lor, clienții consumă exact cât au nevoie, fără a mai arunca mâncarea. Rezultatul a fost o reducere semnificativă a deșeurilor alimentare din lanțul de aprovizionare, în special comparativ cu bucătăriile restaurantelor clasice, precum și reducerea risipei în cazul clienților noștri și, nu în ultimul rând, educarea lor în acest sens. — cofondatorii LifeBox
Românii aruncă anual 129 de kilograme de mâncare
Țara noastră nu stă deloc bine la acest capitol. Anual, fiecare român aruncă la coșul de gunoi 129 de kilograme de alimente, ceea ce înseamnă că peste 2,5 milioane de tone de produse alimentare se irosesc anual în țara noastră. De altfel, un român risipește zilnic 350 de grame de mâncare, adică echivalentul unei mese! Mai multe puteți citi AICI.