Din cauza secetei și a nepăsării, lacul iezer din Călărași a dispărut în mai puțin de 3 luni, avertizează Societatea Ornitologică Română. Lacul este acum un deșert, iar biodiversitatea este afectată. Un total de 32 de specii protejate ȋn Europa, majoritatea acvatice, cuibăresc, au cartier de iernare sau se odihnesc ȋn timpul migraţiei ȋn Iezerul Călăraşi.
Seceta și un stăvilar defect au dus la catastrofa ecologică
Un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălățui și canalul care alimentează lacul Iezer Călărași, este cauza principală a secării lacului. Stăvilarul este o construcție de lemn sau beton care are rol în reglarea nivelului apei. A contribuit desigur și seceta severă din ultima perioadă.
Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcțiune pentru a readuce la viață Iezerul Călărași. Dar acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Galațui, deși este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călărași au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii și crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului și au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călărași. — Emil Todorov, ornitolog SOR
Pelicanii din România au de suferit
Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu, cele mai periclitate gâște din lume, iar acestea vor sosi în mai puțin de două luni din lunga lor călătorie începută în ținuturile arctice. Pe lângă gâște, au de suferit și ambele specii de pelicani care cuibăresc în România, pelicanul creț si cel comun. Societatea Ornitologică Română reia apelul către toate instituțiile responsabile să găsească urgent soluții prin care regimul hidrologic al lacului Iezer Călărași să fie restabilit în cel mai scurt timp.